19 Zář

AP Atelier

Rodinný dům rodiny Brýdlových – Svitavy

ČESKÁ CENA ZA ARCHITEKTURU 2017 – přihlášené dílo

Kancelář

AP Atelier

Komunardů 5/1529

www.apatelier.cz

Autor

Ing. arch. Josef Pleskot

Spoluautoři

Ing. arch. Norbert Schmidt, Ing. arch. Michaela Zucconi

Adresa

Svitavy

Zahájení projektu

10/2012

Dokončení realizace

2016

Popis projektu

Pozemek pro dům je situován na jihozápadním konci stávající zástavby na samém okraji města Svitavy. V bezprostředním okolí stavební parcely se nacházejí soliterní rodinné domy. Parcela je mírně svažitá a naklání se k jihozápadu. Přes přilehlá pole se zde naskýtají nečekaně krásné výhledy do okolní krajiny. Dům je koncipován ve svém přízemí již od příchodu jako soustava plynule navazujících prostorů, kterou od města pohledově chrání nízké dlouhé zdi. Do krajiny se obytná struktura ale plně otevírá, hlavní místnosti přirozeně přecházejí soustavou teras do zahrady. Dům působí jako zeď (obytné) zahrady na konci města. V přízemí je situován hlavní společný obytný prostor rodiny, jehož středobodem je velký rodinný stůl. Místo jídelny se stolem tvoří základ domu. K obytnému prostoru přiléhají zmíněné terasy v různých šířkách. Ložnice rodičů a domácí tělocvična jsou nejblíže klidné zahradě a malé vodní ploše. Veliké zastřešené závětří, komfortní garáž a ostatní služebné prostory jsou situovány hned v blízkosti vstupu. Hmota domu graduje v malém prvním patře – jakési „vyhlídkové kukani“, kde jsou umístěny pokoje dětí, prostorná herna a příslušné zázemí. První patro je vykonzolované nad terasu u bazénu, a tak poskytuje i příjemný stín v horkých letních měsících. Dům je bohatý na různá místa s vlastním výrazným charakterem, kde jeho obyvatelé nalézají jak společná místa setkávání, tak i každý svůj „úkryt“ – zákoutí klidu a odpočinku. Jako konstrukční systém je zvolen železobeton, další materiály (dřevo, kámen, kov) jsou použity zpravidla v přírodní podobě. Stěny a zdi jsou režně bílé barvy v jemné omítce. Dům kryje zelená střecha, která je pohodlně přístupná z prvního patra a na které se nachází další malá terasa.

Podobné články