02 Říj

ARCHOO s.r.o.

Terminál Gagarin

ČESKÁ CENA ZA ARCHITEKTURU 2017 – přihlášené dílo

Kancelář

ARCHOO s.r.o.

Mlýnská 382,

Telč

www.archoo.cz

Autoři

Ing. arch. Jiří Ondráček, Ing. arch. Lukáš Komín, Jaroslav Svoboda

Spoluautoři

Ing. Zdeněk Tesař, Ing. Libor Kavalec

Adresa

Telč

Zahájení projektu

2012

Dokončení realizace

2014

Popis projektu

Jedno město, stovky cestujících, jeden přístřešek – objekt zářící, o čase informující a před deštěm, větrem, sněhem a sluncem nejen cestující, ale i historii chránící… Autobusový záliv, dnes již místními nazývaný Gagarin, vznikl v nevyužívané ploše mezi základní školou a gymnáziem. V minulosti autobusy zastavovaly při obou stranách hlavní komunikace v ulici Hradecká, což v dopravní špičce pravidelně zpomalovalo a znepřehledňovalo provoz a docházelo tak k nebezpečnému a ztíženému přecházení ulice. Původní zanedbaná čekárna byla nahrazena novým otevřeným přístřeškem plnícím nejenom svoji základní funkci pro dojíždějící studenty a žáky, ale stal se i místem setkávání a odpočinku místních obyvatel a návštěvníků města. Ozvláštňujícím prvkem je umístění bronzové plastiky, kulové skořápky zhotovené na počest prvního člověka mimo zemskou atmosféru – Jurije Gagarina, vytvořené roku 1977 sochařem a rodákem Rostislavem Magnim a výtvarníkem Arnoštem Chalupou. Dílo, stojící v minulosti přehlížené a zelení skryté o pár desítek metrů blíže k silnici, nalezlo důstojnější místo v kruhovém otvoru krajního betonového pilíře. Nosnými prvky stavby jsou dřevěné lepené profily, spolu s fasádními prkny tvořící jednotlivé svislé panely. Střecha je ze dvou kusů křížem lepených dřevěných panelů. Barevnost kontrastní – bílé plochy obvodových nosných prvků a plochy barvy černé – prvků terasové podlahy a sedaček. Do stropních desek jsou zafrézovány světelné pásky, které mohou v průběhu noci měnit bílý povrch přístřešku odstíny barevného spektra jako chameleon. Neobvyklost místními kladně přijata, orgány památkové péče následně zakázána. Zbývá se pouze připojit k dochovanému přání tvůrců plastiky, které bylo nalezeno uvnitř: „Zhotoveno v naději, že dílo přetrvá alespoň desítku let neklidného času.“

Podobné články