10 Říj

vaši architekti

Rodinný Dům ZR 3

ČESKÁ CENA ZA ARCHITEKTURU 2017 – přihlášené dílo

Kancelář

vaši architekti

Poštovská 6,

Brno

www.vasiarchitekti.cz

Autor

ing.arch.ing. Jiri Vitek

Spoluautor

ing. Jiri Zelezny

Adresa

Zdar nad Sazavou

Zahájení projektu

11/2014

Dokončení realizace

2016

Popis projektu

Zadání domu mělo bohatý program, naše teze byla vytvořit co nejkompaktnější objem z exteriéru, který je vnitřně diferencovaný a bohatý. Hlavní téma interiéru byla práce se střídajícím se měřítkem, stlačením a uvolněním. Dynamika prostoru vychází z pootočení zahradní stěny dle pohybu slunce. Dům je jednopodlažní, krytý dvěma pultovými střechami. Je organizován do klidové a společenské části. Směrem do ulice je vložen blok obslužných prostor: garáž, dílna, sklady. Vstupní hala vede do společenské části tvořené obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní. Na střední část navazuje klidový blok rodičů tvořený koupelnou, šatnou a ložnicí. Dětské pokoje jsou v jihozápadní části domu orientované do zahrady. Dům je částečně podsklepen. V podzemí se nachází skladovací místnosti a technologická část domu. V převýšené pultové části střechy je umístěna galerie s knihovnou přístupná ze společenského prostoru točitým schodištěm. Střecha směrem do zahrady je přetažena a vytváří exteriérový prostor pro pobyt. Důležité střídání měřítek prostorů začíná v hale, kde je oproti závětří mírné uvolnění podpořené segmentovým trojúhelníkovým světlíkem. Vstup do obytné části začíná stlačením pod galerií a okamžitým uvolněním vstoupením do obytného prostoru. Jídelna pak graduje převýšením v hřebeni. Hladkost přechodu obytného prostoru do jídelny je artikulována zaobleným rohem. Vzniká tekutost prostoru. Důležitým prvkem byla přístupová část k pokojům, která je prolomena nikami s umístěním lavic a osvětlením. Provozně prostor umožňuje semiprivátní setkávání uživatelů. Pro zachování homogenní fasády byly vyloučeny cizí prvky a nutné perforace odvětrání jsou provedeny paterny. Ty byly provedeny CNC přímo na desku.

Podobné články