11 Říj

vaši architekti

K21

ČESKÁ CENA ZA ARCHITEKTURU 2017 – přihlášené dílo

Kancelář

vaši architekti

Poštovská 6,

Brnovaši architekti

Autor

ing.arch.ing.Jiri Vitek

Spoluautor

ing. Jiri Zelezny, ing.arch. Albert Novak

Adresa

Brno

Zahájení projektu

05/2012

Dokončení realizace

2013

Popis projektu

Vertikální dům s bohatým programem. Střešní loft, Rietvieldova koupelna a zkušebna ve sklepě. Řadový dům z dvacátých let je raně funkcionalistického střihu. Velice úsporná, avšak velmi efektivní dispozice má zajímavé detaily. Domy vynikají svojí proporcí v šířce traktu cca 5 m, hloubce cca 12 m a výšce 3 běžných pater. Ztepilá silueta domu pak distribuuje vnitřní prostory do dvou obytných pater a nabízí krásné vnitřní členění místností do ulice a do zahrady. Při rekonstrukci postupujeme intaktně, zanecháváme podstatné, nahrazujeme zastaralé či technicky zaostalé, vkládáme nové prostory s respektem k podstatě domu. Budujeme třetí obytné patro v podkroví vložením homogenního prostoru vygradovaného celoprosklenou stěnou s lodžií. Prostor není ničím rušen či dělen, jen v jeho dlouhé straně u komína vytváříme malou koupelnu se sprchou a WC. Prostor bude mít svoje využití v čase. Nejprve je předpokládáno užití volnočasové, reprezentační, relaxační. Jeden velký univerzální prostor. Z lodžie je patrna silueta centra Brna se Špilberkem. Technicky náročné bylo vybudování rozšíření sklepních prostor, kde vznikl nový vstup z ulice po rampovém schodišti. Byla dotvořena předzahrádka. Schodiště uvnitř domu byla zachována, stejně jako okenní výplně do ulice, včetně zachování mosazných kliček . Okna byla přisklena izolačním dvousklem. Strana do zahrady byla pojata v soudobém arhcitektonickém jazyku. Nové prvky využívají jemný detail zaoblených rohů zábradlí s hladkou výplní sítěmi. Koupelna byla pojata s odkazem na avantgardu. Technicky bylo řešeno podbetonování stávajících základů a kompletní rekonstrukce střechy s jednoplásťovou střechou.

Podobné články