05 Lis

František Košar, Michaela Košařová

Prstencová přístavba

ČESKÁ CENA ZA ARCHITEKTURU 2017 – přihlášené dílo

Kancelář

František Košar, Michaela Košařová

Bolívarova 9,

Praha 6

Autoři

Ing.arch.František Košař, Ing.arch.Michaela Košařová ( roz. Dytrtová )

AdresaÚstí nad Orlicí

Zahájení projektu

01/2013

Dokončení realizace

2015

Popis projektu

Rekonstrukce RD v Ústí nad Orlicí Dům se nachází v zástavbě rodinných domů poblíž autobusového nádraží v pěší dostupnosti centra města. Západně orientované půvabné výhledy přes střechy hospodářských objektů a sousedních rodinných domů směřují do údolí řek Tiché Orlice a Třebovky. Při pohledu do údolí nelze nevzpomenout na Roškotovo nadčasové divadlo, které je jen dva bloky vzdálené. Řešený dům byl vystaven v roce 1930. Dům je zděný se šikmou střechou. Dům původně obsahoval v přízemí malý byt s navazující truhlářskou dílnou. Postupem času byla v podkroví vybudována další samostatná bytová jednotka. Před rekonstrukcí dílna v přízemí sloužila převážně jako sklad. Investor se na nás obrátil se zadáním o vyřešení rekonstrukce a adaptace přízemí domu na bytovou jednotku, která splní požadavky na současné moderní bydlení. Dům tak měl obsahovat dvě nezávislé bytové jednotky a sloužit tak pro vícegenerační bydlení. Podstatou návrhu bylo zachování velkorysého prostoru původní truhlářské dílny pro funkci obytného prostoru s jídelnou a kuchyňským koutem. Ložnice s hygienickým zázemím byly situovány ve východním traktu domu. Celkově bylo přízemí domu otvíráno západním směrem zvětšováním stávajících okenních otvorů. Naopak směrem severním byly redukovány okenní otvory kvůli neustále zvyšující se niveletě chodníku a vlivu silné automobilové dopravy. Novostavba zimní zahrady plní funkci přechodového článku mezi přízemním bytem a zahradou/ sadem. Kombinace posuvných a skládacích dveří a stínících prvků integrovaných do konstrukce stropního rámu poskytuje variabilitu pro celoroční využití prostoru zimní zahrady a terasy s ohledem na počasí nebo aktuální provozní požadavky. V interiéru byly použity přírodní materiály.

Podobné články