10 Lis

Ricardo Bofill Taller de Arquitectura, TaK Architects s.r.o., AED Project, a.s.

Rekonstrukce a dostavba areálu Obecní dvůr

ČESKÁ CENA ZA ARCHITEKTURU 2017 – přihlášené dílo

Kancelář

Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

Avenida Industria 14,

08960 Sant Just Desvern,

Barcelona, Spain

http://www.ricardobofill.com/

TaK Architects s.r.o.

Hollarovo náměstí 2,

130 00

Praha 3 – Vinohrady

www.tak2002.cz

AED Project, a.s.

Pod Radnicí 1235 / 2A,

150 00

Praha 5, ČR

http://www.aedproject.cz/cs

Autoři

Ricardo Bofill, Ing. arch. Marek Tichý, Ing. arch. Pavla Brůžová, Ing. arch. Markéta Štěpánková

Spoluautoři

Ing. Zbyněk Ransdorf, Ing. Petr Vinklar

Adresa

Praha 1, Staré Město

Zahájení projektu

09/2011

Dokončení realizace

2016

Popis projektu

Základním architektonickým záměrem bylo vytvoření ojedinělého obytného areálu v cenném prostředí území historické části Starého Města, s důrazem na zachování atmosféry místa, které je tvořeno pozoruhodným souborem historických objektů různého stáří a funkce. Zatímco historické stavby jsou rekonstruovány a restaurovány s akcentem na jejich stáří a slohové zařazení, novostavba v severní části areálu navazuje na několik století nepřerušený stavební vývoj tohoto celku v jádru historické Prahy a přináší nový příspěvek k stylové mnohotvárnosti a členitosti. Historické budovy prošly kompletní rekonstrukcí včetně restaurování historicky cenných prvků a ve všech třech jsou nyní byty. Objekty byly očištěny od novodobých úprav, čímž vynikly velkorysé prostory, dispozice bytů přitom nezasahují do historického zdiva. V proluce lokality s komplikovanou stavební historií byla navržena novostavba střídmého, symetrického tvaru, rozčleněného jasným a pravidelným řádem okenních otvorů. Tento řád je dalším plánu duplikován obvodovým pláštěm z kovu. Vnější obálka je ale na rozdíl od základní hmoty domu, která je hladce omítaná, v detailu členěna organickým motivem uplatňujícím se zejména při posunech stínících partií. Vzniká tak svébytná grafika fasád, která reflektuje zeleň v sousedství domu, je proměnlivá svou kinetickou podstatou. Oživení místa moderní architekturou je podtrženo užitím zelené fasády v přízemí nově navrženého domu. Severní stěnu a část východní fasády tvoří systém v Praze unikátní „vertikální zahrady“. Projekt úpravy dvora byl inspirován Langweilovým modelem Prahy.

Podobné články