17 Lis

PROJEKTIL ARCHITEKTI s.r.o.

Knihovna Vozovna

ČESKÁ CENA ZA ARCHITEKTURU 2017 – přihlášené dílo

Kancelář

PROJEKTIL ARCHITEKTI s.r.o.

Malátova 13,

Praha 5

www.projektil.cz

Autoři

Ing.arch. Petr Lešek, doc. Mgr. akad.arch. Roman Brychta

Spoluautoři

Ing.arch. Bohdana Linhartová, Dipl. Ing. Marisa Lechthaler

Adresa

Praha 3

Zahájení projektu

07/2013

Dokončení realizace

2015

Popis projektu

Prostory pro pobočku Městské knihovny a Kulturní centrum MČ Praha 3 byly vytvořeny přeměnou bývalé prodejny potravin spojené s nevyužívaným podzemním skladem v bytovém objektu ze 70. let 20. století. Knihovna využívá přízemí, kulturní centrum podzemí, které bylo zpřístupněno a prosvětleno velkým anglickým dvorkem. Knihovna má velkorysý prostor s nikami pro odlišné činnosti. Kulturní centrum má ponechané syrové betonové stěny a je rozděleno skleněnými příčkami na sály různých velikostí. Spojení knihovny a kulturního centra tvoří schodiště, které zároveň vytváří stupňovité hlediště a prosvětluje centrum z druhé strany, než je anglický dvorek. Bílý mobiliář se přiřazuje k velkorysému a světlému naladění knihovny. Jeho rozmístění přirozeně vymezuje jednotlivé niky, určené svou atmosférou pro odlišné aktivity. Celý prostor spíná lavice v přirozené barvě dřeva, která obíhá po obvodu před knihovními regály a umožňuje náhodné posezení u vybírané knihy. Niky jsou barevně odlišeny akcenty sedaček či desek stolů v čistých barvách dle základního barevného diagramu skládání světla podle vlnové délky. Vstupní část je červená. Žluté dětské oddělení má atypické prvky regál–lední medvěd a stolek-domek. V zadní části knihovny je studovna s velkým zeleným kulatým stolem a pohodlné sezení v modrých křeslech. Uprostřed jsou nízké volně stojící regály, které ohraničují nástup do podzemí části. Do suterénu se sestupuje po schodišti proměňujícím se v dolní části v hlediště. Díky tomu přivádíme dolů přirozené světlo. Prožitek světla je umocněn protilehlým výstupem do anglického dvorku, který je samostatným vstupem do Kulturního centra. Prostor napříč domem mezi hledištěm a vstupem je hlavním prosvětleným foyer, který slouží pro výstavy, ale může se proměnit i v sál. Napravo od schodiště je malý a velký sál. Flexibilita a řada neformálních prostorů umožňuje uspořádat v kulturním centru různé společenské akce. Prostor je připraven pro fantazii provozovatele i uživatelů.

Podobné články