30 Lis

SPORADICAL architektonická kancelář

Dům, Benešovsko

ČESKÁ CENA ZA ARCHITEKTURU 2017 – přihlášené dílo

Kancelář

SPORADICAL architektonická kancelář

Václavská 14/2068,

120 00 Praha 2

www.sporadical.cz

Autoři

Ing. arch. Aleš Kubalík, Ing. arch. Josef Kocián, Ing. arch. Jakub Našinec, Ing. arch. Veronika Sávová

Spoluautoři

Ing. Zbyněk Sadil, Ing. Jiří Drahoš

Adresa

Benešovsko

Zahájení projektu

02/2013

Dokončení realizace

2016

Popis projektu

Pozemek je svažitý od severu k jihu, celkové převýšení dosahuje 15 metrů na 100 metrů jeho délky. Podél severní hranice pozemku vede silnice, která spojuje okolní obce. Umístění domu vychází z tvaru terénu a z přístupnosti pozemku ze severní strany. Je ale určeno zejména polohou stromů. Stavba využívá kvality prostředí, které vzrostlé stromy vytvářejí, také výhled na krajinu a na horizont je v této výškové úrovni nejhezčí. V jižní polovině plochy pozemku zůstává louka. Dům svou výškou nepřesahuje domy v sousedství. Střechu má přístupnou z terénu – od horní hranice pozemku jsou vidět pouze zelené plochy střechy, které navazují na severní svah. Investor předpokládá sezónní obývání domu v rámci širší rodiny. Dům je rozdělen na dvě samostatné části – větší dvoupodlažní a k ní přiléhající jednopodlažní část na zvýšené úrovní. Prostor, který tímto uspořádáním vznikl v jihozápadní části, se využívá jako venkovní plocha s terasami, místo společného setkávání rodiny. Prosklené fasády opticky propojují vnitřní prostory s venkovními. Umožňují široký výhled do okolní krajiny. Vzrostlé duby přirozeně stíní terasy i fasádu před přímým jihozápadním sluncem. Zároveň zachovávají intimitu místa. Dispoziční řešení Hlavní vstup je na úrovni druhého nadzemního podlaží. Ze zádveří vede schodiště do menší samostatné obytné části s jedním pokojem, kuchyňským koutem a koupelnou. Z pokoje je přímý vstup na venkovní terasu. Ve vstupním podlaží jsou tři ložnice, společná koupelna a sauna. Z ložnicového patra vede schodiště do přízemí, kde je hlavní obytná místnost s kuchyní a jídelnou. Velkou prosklenou plochou jižní a západní fasády prostor navazuje na terasu. V severní části přízemí jsou provozní prostory (spíž, wc a technická místnost).

Podobné články