17 Led

Architekti Hrůša & spol., Ateliér Brno, s.r.o.

Interiér Turistického informačního centra (TIC) města Brna

ČESKÁ CENA ZA ARCHITEKTURU 2017 – přihlášené dílo

Kancelář

Architekti Hrůša & spol., Ateliér Brno, s.r.o.

Žižkova 5,

602 00 Brno

http://www.hrusa-atelierbrno.cz

Autor

Prof. Ing. arch. Petr Hrůša

Spoluautoři

Ing. arch. Jitka Vančurová, Ing. arch. Barbora Páralová

Adresa

Brno

Zahájení projektu

4/2016

Dokončení realizace

2016

Popis projektu

Prostor pro TIC je situován do přízemní nárožní části objektu parkovacího domu se vstupy z ulice Panenská. Fasáda je tvořena prosklenými stěnami v hliníkových rámech. Základním výchozím prvkem je „dřevná ohrada=plakátovací plocha“. Interiérové stěny hlavního návštěvnického prostoru jsou tak obloženy smrkovými prkny kladenými svisle na celou výšku prostoru. Zde jsou připevněny plakáty kulturních akcí. V dřevěném obkladu stěn jsou umístěny čtvery skryté dveře – do kuchyňky pro personál, do úschovny zavazadel, v zápultí jsou dveře do příručního skladu a čtvrté dveře vedou do kopírovacího koutku umístěného za zápultím. Do hlavního návštěvnického prostoru jsou umístěny mobiliářové prvky – pult se zápultím, lavice/vitríny, stolky, stojan na tablet, police a LCD obrazovka. Pult s nikou zápultí jsou opláštěné deskami z bílého krystalického skla, stolky jsou bílé lakované s nerezovou podnoží. Lavice je provedena materiálově obdobně jako obklad stěn – ze smrkových prken, doplněna o skleněnou nasvětlenou vitrínu pro vystavování suvenýrů a drobných předmětů TIC. Zázemí provozovny, kterým je kuchyňka, provozní místnost, sklad a hygienické zázemí je koncipován jednoduše. Na stěnách bílá omítka či keramický obklad, vestavný nábytek z bílých laminovaných desek doplněn typovými kusy mobiliáře. Podlah je z litého tmavě šedého terazza. Hlavní prostor pro návštěvníky má světlou výšku 4,5 m, strop je opatřen bílým hladkým plným SDK podhledem, osvětlení zajišťují geometricky rozmístěná zářivková svítidla. Interiér je navržen čistě a střídmě a materiálové řešení objektu je provedeno tak, aby nepůsobilo přehnanou exkluzivitou, což odpovídá civilnímu, městskému charakteru lokality.

Podobné články