07 Čvc

Tip Inspirati – Recepty z Olomouckých tvarůžků pro letní neděle

Každou letní neděli Vám připomeneme jeden z níže uvedených receptů. Přejeme dobrou chuť!

Sýrové nugetky s brokolicí

500 g brokolice

1 vejce

2 až 3 plátky bílého toustového chleba

125 g Olomouckých tvarůžků

200 g tvrdého sýra

1 až 2 stroužky česneku

sůl

Brokolici rozdělte na růžičky, řapík překrojte na více kusů a použijte ho také. Povařte cca 5 minut v mírně osolené vodě nebo na páře. Slijte, nechte vychladnout a nakrájejte nadrobno. Toustový chleba nasekejte v mixéru na čerstvou strouhanku.

Brokolici a strouhanku přesuňte do mísy a přidejte vejce, pokrájené tvarůžkové kousky, nastrouhaný tvrdý sýr a prolisovaný česnek. Vše promíchejte a nechte směs čtvrt hodiny vychladit v lednici. Zapněte troubu na 200 °C. Navlhčenýma rukama formujte z brokolicové hmoty menší kousky – nugetky. Na jednu nugetku bude ideální použít asi lžíci hmoty. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 15 minut. Podávejte teplé.

Zapékané brambory

500 g brambor

200 g Olomouckých tvarůžků

200 g drůbežích jater

100 g žampionů

6 stroužků česneku

petrželová nať

2 vejce

1 dl smetany

tuk

sůl, sladká paprika

Brambory nahrubo ustrouháme a promícháme s česnekem utřeným se solí a nasekanou petrželkou. Rozprostřeme je do tukem vymazaných zapékacích misek. Na brambory naklademe kousky drůbežích jater, tvarůžků, plátky žampionů a všechno posypeme paprikou. Zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou a zapečeme.

Plněný lilek

100 g Olomouckých tvarůžků (kousky s česnekem)

2 větší lilky

200 g mletého masa

1 malá cibule

máslo

sůl, pepř, nasekaná petrželka

Lilky podélně rozkrojíme a lžící vydlabeme vnitřek, který jemně nasekáme. Na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, na ní orestujeme mleté maso, přidáme nasekaný vnitřek lilků, mírně osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou petrželku. Po vychladnutí do této směsi vmícháme kousky tvarůžků. Troubu rozehřejeme na 180 °C a dáme do ní na 15 minut péct vydlabané lilky. Ty poté naplníme připravenou směsí, vložíme zpět do trouby a pečeme dalších cca 10 – 15 minut.

Těstoviny s Olomouckými tvarůžky

100 g Olomouckých tvarůžků

těstoviny penne

loupaná celá rajčata v konzervě

feferonka

libeček

sůl

olivový olej

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, na něm osmahneme na kolečka nakrájenou feferonku, přidáme rajčata v konzervě a promícháme. Šťávu redukujeme na mírném plameni zhruba 10 minut. Přidáme hrst nasekaného libečku a mírně osolíme. Do pánve přidáme uvařené těstoviny, vše promícháme a nakonec posypeme posekanými tvarůžky. Promícháme, už nevaříme.

Plněné papriky

150 g Olomouckých tvarůžků

4 – 8 paprik (podle velikosti)

2 špekáčky

1 cibule

hořčice

olej

Papriky rozpůlíme a zbavíme jadérek. Potřeme olivovým olejem a dáme péct do trouby rozpálené na 180 °C. Cibuli nakrájíme na proužky, špekáčky na kostičky a smícháme s hořčicí a tvarůžkovými kousky. Po deseti minutách vyndáme papriky z trouby a naplníme. Znovu je vložíme do trouby a pečeme ještě zhruba 15 minut.

Zeleninový salát s Olomouckými tvarůžky

100 g Olomouckých tvarůžků (kousky s česnekem)

1 římský salát

rajčata, paprika

salátová okurka.

Na zálivku: šťáva z jednoho citronu, 2 polévkové lžíce olivového oleje, jarní cibulka

Citron s olivovým olejem a špetkou soli v míse rozšleháme metličkou a přidáme nasekanou jarní cibulku. Zeleninu omyjeme, očistíme, nakrájíme na malé kousky a dáme do mísy, kde všechno promícháme se zálivkou. Nakonec přidáme na malé kousky pokrájené tvarůžky.

Plněná pečená rajčata

4 velká rajčata

100 g Olomouckých tvarůžků

50 g šunky

mletá paprika

sníh z 1 bílku

olivový olej

Rajčata seřízneme a vydlabeme. Do sněhu zlehka vmícháme nadrobno pokrájené tvarůžky, šunku, mletou papriku a směsí naplníme rajčata. Potřeme je olivovým olejem a v troubě zapečeme.

Masové šišky s překvapením

200 g mletého libového vepřového masa

200 g mletého hovězího masa

200 g Olomouckých tvarůžků (tyčinky)

1 vejce

strouhanka

tuk, sladká i pálivá paprika, rozmarýn

sůl

Mleté maso smícháme s vejcem, solí a kořením, podle potřeby přidáme strouhanku a důkladně propracujeme. Tyčinky tvarůžků zabalíme do odpovídajícího množství masové směsi. Takto vzniklé šišky položíme na vymaštěný plech a ve vyhřáté troubě upečeme.

Plněné žampiony

400 g žampionů

150 g Olomouckých tvarůžků

1 menší cibule

sůl, kmín, máslo

Žampiony očistíme, kloboučky oddělíme a prozatím odložíme stranou. Cibuli osmažíme na másle, přidáme nadrobno nakrájené nožičky žampionů, přidáme sůl a kmín a podusíme doměkka. Do vychladlé směsi přidáme nadrobno nakrájené tvarůžky a vzniklou hmotou plníme kloboučky hub, narovnáme je do silně vymaštěného pekáče a v troubě zapečeme.

Podobné články